×
06 Haziran 2023
Finike Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısında Finike Belediyesi’nin geçmişten günümüze mali durumu hakkında açıklamalar yapan ve Meclis Üyelerinin sorularını cevaplayan Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Biz göreve geldiğimizde şirket borçları da dahil olmak üzere 60 milyon TL borcumuz vardı. Şimdiye kadar uygulanan tasarruf politikaları ve bilimsel çalışmalar ile belediyemiz, ayaklarının üzerinde duran, alacak-verecek dengesini sağlayan ve itibarını geri almış bir belediye konumuna yükselmiştir. Geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye Halk Bankası’na da borcumuz sıfırlanmıştır. 2026 yılına kadar ödenmek üzere İller Bankası’na 8 milyon TL asfaltlama borcumuz bulunmaktadır. Önümüzdeki Aralık ayında ise aldığımız araç kredilerinin ödemesi tamamen bitecektir.” dedi.
“Belediyemize Güven Geldi”
Finike Belediyesi’ne güvenin geldiğini aktaran Başkan Geyikçi, “Görevi devraldığımızda esnafımıza 7 milyon TL borç vardı. Şu anda esnafımıza akaryakıt da dahil olmak üzere 5 milyon TL borcumuz kaldı. Bu borç yeniden yapılan alışverişlerle döner bir şekilde düzenli olarak ödenmektedir. Finike Belediyesi olarak mali durumumuz istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. Borçlarımızı zamanında ödeyerek hiçbir hemşerimizi mağdur etmediğimiz için belediyemize olan güven artmıştır.” dedi.
“Çöp Toplayamayan Belediyeden, Esnafın İş Yapmak İstediği Belediyeye”
Göreve geldiğimizde belediyemizin iş makinelerine ve çöp arabalarına mazot dahi alınamıyor, Finike’mizin çöpleri dahi toplanamıyordu. Esnafımıza olan borçlardan dolayı esnafımız belediyemize iş yapmak, mal vermek istemiyordu. Belediyemize ait araçlar üzerindeki icralardan dolayı araçlarımızı portakal bahçelerinin arasına saklanmış vaziyette bulmuştuk. Görevi devraldığımız ilk gün icra dosyalarını takip eden avukatlardan başımızı alamadık. Bugün geldiğimiz noktada esnafımızın iş yapmak istediği, rutin hizmetlerimizin herhangi bir aksaklığa maruz kalmadan yürütüldüğü, en önemlisi de vatandaşlarımızın güven duyduğu bir konuma geldik. Vatandaşlarımız belediyeye olan güvenlerinin arttığını ifade ediyorlar. Emlak vergilerini bile gönül rahatlığıyla ödediklerini, verdikleri her kuruşun kendilerine hizmet olarak döneceğine olan inançlarının tam olduğunu dile getiriyorlar. Hemşerilerimizin bizlere duyduğu bu güven gurur verici.” dedi. 300 parsel ile ilgili bilgilendirme yapan Başkan Geyikçi, göreve geldikleri zaman300 parsel ile ilgili daha önceden 12 milyon 81 bin 918 lira katılım payı alınmış olduğunu ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na olan borcun tamamının ödenmediğini aktararak 13 milyon 518 bin 700 TL ödeyerek Maliye’ye olan borcun tamamını ödediklerini ifade etti. Ayrıca 300 parsel içerisinde yer alan daha sonra 1828 parsele dönüşen 27.204 metrekare miktarlı, Finike-Elmalı karayolu olarak kullanılan alan için Maliye’ye 870 bin TL bedelle ek ödeme yaptıklarını ve böylece karayolu, cami ve eğitim alanı gibi vatandaşların ortak kullanım alanı olarak sayılan alanlar için dahi ödeme yaptıklarını aktardı.   
Başkan Geyikçi, 2019 Yılından Beri Finike Belediyesi’ne Gelen Devlet Desteğini Açıkladı
Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Devletten gelen payın, belediye personelinin maaşına dahi yetmediğini açıklayarak, “2019 yılının Nisan ayından 2023 yılının Mayıs ayına kadar belediyemize verilen devlet desteği toplamda 130 milyon 795 bin TL olup Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Su ve Atıksu İdaresi’ne (ASAT) bizim adımıza kesilen toplam tutar 85 milyon TL’dir. 2023 yılının Ocak ayından Mayıs ayına kadar baz alacak olursak, belediyemize 25 milyon 959 bin TL tahakkuk etmiş olup, hesaba geçen tutar 23 milyon TL’ye tekabül etmektedir. Devletten gelen pay, maalesef personelimizin maaşına dahi yetmemektedir. Finike Belediyesi olarak bizler katkı koymak, ilave ek gelir etmek zorundayız.” dedi.
Başkan Geyikçi, Belediyenin Gelir Kaynaklarını Açıkladı
Finike Belediyesi’nin gelir kaynaklarını devletten gelen destek, emlak ve çöp vergisi, arsa satışları ve 300 parsel dolayısıyla hisse satışları olarak açıklayan Başkan Geyikçi, “2019 yılından günümüze kadar toplamda 50 milyon 774 bin TL emlak vergisi tahakkuk etmiş olup, 26 milyon 926 bin TL emlak vergisi tahsilatı yapılmıştır. Yine görevi devralmadan önce 2017, 2018 ve 2019 yılının çeyreğine kadar 33 milyon 25 bin TL arsa satışı yapılırken, görevi devraldığımız tarihten günümüze kadar 48 milyon 664 bin TL arsa satışı yapılmıştır.” dedi.
“Emekliye Ayrılacak Olan Çalışma Arkadaşlarımız İçin Hazırlığımız Mevcut”
Finike Belediyesi’nin kendi kendine yetebilen, şeffaf ve güçlü bir belediye haline geldiğini vurgulayan Başkan Geyikçi, “Şu anda hiçbir işçimize borcumuz kalmamıştır. İkramiyeleri, maaşları ödenmiş güçlü bir kadromuz var. Belediyemizden EYT ile ayrılan çalışma arkadaşlarımızın tazminatları dahi ödendi ve yine EYT ile emekliye ayrılacak olan arkadaşlarımız için de hazırlığımız mevcuttur.” dedi.
“Belediye Şirketimiz Finike Altın Portakal Limited Şirketi Faaliyetlerine Aralıksız Devam Ediyor”
Kendi kendine yetebilen belediyecilik anlayışının vatandaşla ve esnafla iletişimde her zaman avantaj kazandırdığına ve şeffaf yönetim anlayışına dikkat çeken Başkan Geyikçi, Meclis Üyeleri ve tüm vatandaşların istedikleri zaman Finike Belediyesi ve Belediye şirketi Finike Altın Portakal Limited Şirketi’ni ziyaret ederek mali durum hakkında bilgi alabileceklerini vurguladı. Başkan Geyikçi, “Belediye şirketimizin 7 milyon TL borcu vardı. Biz bu borcu ödedik ve en önemlisi de şirketimizin alacak-verecek dengesini sağlayarak hem mali istikrarı oluşturduk hem de şirketimizi kara geçirdik. Şirketimizi zarara sokan araç kiralama işine son vererekhizmet filomuzu genişletmek amacıyla ihtiyaç duyulan araçları şirket bünyemize kattık. 6 adet mikser, 1 adet kepçe, 1 adet transit, 2 adet binek araç ve 2 adet motosiklet alımı gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra beton üretim ve parke üretim tesislerimizin üretim kapasitelerini arttırdık. Şirketimizin likidite varlıkları devir aldığımız günden bu yana güçlü bir şekilde artmaya devam etmektedir.” dedi.


 
Adres : Eski Mahalle 109. Sokak No:1 Finike
Copyright 2024 Finike Belediyesi